Een Lightbox of Een Dynamic Lightbox

Een lightbox of een dynamic lightbox

Een decennium geleden nog alleen weg gelegd voor de happy few en early adaptors (vaak zijn dat dezelfde personen ?). Met een techniek erachter die toen nog ingewikkeld leek, misschien ook wel was als we het vergelijken met hoe het nu gemaakt wordt.

Wat is een lightbox

Een lightbox is een frame of kast met een redelijk diepte. Hierin wordt licht, d.m.v. led’s, geplaatst dat de print aan de voorzijde belicht. Aan de achterzijde kan een tweede print komen of een plaat of lichtdicht doek, waarmee het licht in het frame of de kast wordt opgesloten en de lichtopbrengst optimaal de print doet oplichten.

De print

De print wordt gemaakt op speciaal plaat- of doekmateriaal. Niet elk materiaal is geschikt hiervoor. Je hebt materiaal nodig wat licht diffuus maakt. Ofwel zoveel mogelijk evenredig verspreidt. De led’s, die voor de verlichting zorgen, hebben weliswaar lenzen waarmee de verspreidingshoek van het licht vergroot of verkleind kan worden, maar voorkomen niet dat ze zichtbaar zijn bij het gebruik van standaard plaat- of doekmateriaal. Je ziet dan bij wijze van spreken een sterrenhemel ipv een egaal uitgelicht doek. Of een soort van vlammen langs de randen.

De led-verlichting

Net al een beetje aan de orde gekomen. De meest gebruikte LED variant is niet 12V maar 24V. Dat alvast om mee te beginnen.

Led’s hebben dus lenzen die het licht in een bepaalde hoek verspreiden. Hoe groter de hoek, hoe minder de intensiteit, maar hoe groter de lichtbundel. Maar hoe kleiner de hoek, en dus hoe hoger de lichtintensiteit, hoe meer je ervan nodig hebt om een oppervlak geheel uit te lichten. De lichtbundel kan bij wijze van spreken zo’n kleine hoek hebben dat het een puntje licht op een oppervlak oplevert. Die is dan supersterk, maar gaat hier het doel voorbij.

Een juiste mix van het aantal led’s, de hoek van de lenzen en de afstand tot de print zorgen voor een optimale prijs/kwaliteitverhouding.

En oh ja, zorg ervoor dat de binnenkant van de achterzijde niet donker is. Een donkere kleur absorbeert licht. Dan heb je uiteindelijk minder lichtopbrengst in je lichtbak. En dat is zonde. De binnenkant van de achterzijde moet dus een lichte kleur zijn. Het beste is gewoon wit.

Twee soorten backlight verlichting

  1. De backlit optie. Van achteren belicht, ja logisch. Deze optie houdt ook inderdaad in dat er een plaat of doek met led’s achter de print wordt geplaatst.
  2. De edgelit optie. Hierbij worden led’s aan de zijkant van het frame of de kast geplaatst en aan tegenover elkaar liggende zijden.

Het voordeel van de edgelit optie is dat je minder led’s nodig hebt. En dus is deze optie goedkoper. Het nadeel hier is dat je maximaal 4 meter lichtbak kunt creëren. Dus alles wat binnen de 4×4 meter blijft. Dit is wel sterk afhankelijk van de diepte van het frame of de kast en het type led. Want met een 6 cm diep frame bijvoorbeeld gaat dit totaal niet werken op 4 meter lengte. Met een 12 cm diep frame al veel beter. Licht heeft “ruimte” nodig om een optimale reach te hebben. Geen ruimte in de lichtbak? Dan komt het licht ook niet ver.

De backlit optie kent geen begrenzing in afmeting. Je hebt alleen veel led’s nodig en veel drivers (transformatoren). En dus is dit de duurste optie.

Beide opties zien er prima uit. Natuurlijk is de backlit optie krachtiger als je twee dezelfde prints naast elkaar zet. Maar in de praktijk gebeurt dat niet en een edgelit variant is daarom prima. En beter betaalbaar!

Vlammen of sterrenhemel i.p.v. een mooi egaal verlichte print

Er kunnen dan een paar dingen aan de hand zijn. Hierboven is al vermeld dat je wel goed basismateriaal moet hebben voor de print. Materiaal dat het licht diffuus maakt, ofwel verspreidt. Wat dit materiaal in feite doet, is het licht aan het begin niet gelijk door de relatief transparante plaat doorlaten. Daardoor weerkaatst een deel van de lichtopbrengst terug de bak in wat verderop weer terugkaatst achter op de print. Als het materiaal heel dun is, laat het materiaal veel van de lichtopbrengst gelijk door. En dan verlies je daar gelijk al veel licht.

Bovenstaande is vooral van belang bij edgelit opties. Omdat de verlichting daar vanaf de zijkant van de lichtbak komt. Als je de led’s ziet zitten en de “rondjes” kunt tellen is er ofwel sprake van een verkeerd basismateriaal voor de print, of de led’s staan te dicht op de print. Dat laatste kan zijn omdat de lichtbak te ondiep is (bij edgelit heb je toch al snel minimaal 8 cm nodig), of omdat de led’s simpelweg te ver naar voren zijn geplaatst.

Naast het kunnen tellen van de led’s, het zien van rondje lampjes langs de rand waar ze geplaatst zijn, is er dan ook nog het vlam effect. Hier is het materiaal voor de print dan vaak wel goed maar is de lichtbak niet diep genoeg of staan de led’s weer te dicht op de print. Het licht krijgt dan niet voldoende ruimte om in de licht bak door te kunnen weerkaatsen. En er verdwijnt gelijk aan de rand van de lichtbak al zoveel licht door de print naar buiten dat er te weinig overblijft om de rest van de print (naar het midden toe) goed uit te kunnen lichten.

Bij de backlit optie zul je ook de led’s door de print kunnen zien en tellen als het basismateriaal voor de print de verkeerde is, of omdat de led’s wederom veel te dicht op het doek staan.

Dus ook met het juiste basismateriaal moet je wel weten wat je doet voor het perfecte eind resultaat.

Wat is dan de oplossing?

Wij hebben in onze produktrange diverse lightbox varianten opgenomen. Wij hebben hiermee eigenlijk alle bovenstaande problemen al voor je opgelost in een handig ready-to-use pakket.

De nieuwste en alleen in 85×200 cm te leveren variant kun je dan het beste omschrijven als een Banner Deluxe.

Voor slechts 249,00 Euro ontvang je een frame, een tas, een doek met led’s voor de achterzijde en een print op lightbox materiaal.

Geheel zonder gereedschap in elkaar te zetten. Stekker in het stopcontact en klaar! Welkom bij Expo Lightbox Banner. De lightbox die het hebben van een lichtbak toegankelijk maakt voor iedereen!

Dan zijn er ook nog lightbox varianten in ons programma als Outstanding Fabric Pro Backlit en Expo Lightbox!

Bij beide varianten heb je nul gereedschap nodig om het op te bouwen en deze varianten zijn ook nog eens modulair. Bij beide heb je frames in verschillende maten en hoogtes en combineer je het hele jaar eindeloos al je verschillende beursstands aan elkaar.

En dan komt er een hele nieuwe variant aan: de Expo Dynamic Lightbox. Deze backlit variant kan d.m.v. drivers en software de verlichting laten leven op je print. Zo kan alle verlichting aan worden gezet of gedeeltes ervan en ontstaat er een animatie. Over deze variant vertellen we binnenkort meer!

Wil je meer weten? Laat dan hieronder je gegevens achter en we contacten je binnen 24 uur.

 

Meer informatie over de Lightbox – Waarom Zou Je een Mobiele Beursstand Moeten Overwegen?


This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.