Koop je een beurswand met magneetbanen of een beurswand met geprint doek?

Koop je een beurswand met magneetbanen of een beurswand met geprint doek?

Als je je gaat oriënteren op een mobiele beurswand word je geconfronteerd met veel aanbieders en daarmee ook veel en verschillend aanbod.

De grootste afweging is of je een meer traditioneel pop-up systeem koopt met magneetbanen of een systeem wat je uiteindelijk voorziet van een geprint doek.

Om maar met de deur in huis te vallen; er is geen goede of slechte keuze. Veel hangt af van de afwegingen in gebruik, de vorm van de stand of het bedachte budget.

We laten hier een paar punten de revue passeren, waarover je kunt nadenken.

 

1. Het frame

Expofix Pop-up Magnetic Curved Exhibition Walls

Bij een presentatiewand (beurswand) met magneetbanen is er hoofdzakelijk sprake van een uitvouwbaar frame (vele noemen het een parapluframe) waartegen je losse magneetstaven of uitklapbare magneetrails (iets luxere variant) plaatst. Dit werkt eigenlijk altijd geheel gereedschapsloos.

 

Expo Fabric Pro

Bij een wand voorzien van geprint doek kunnen de frames verschillende oplossingen zijn. Enerzijds heb je ook weer hetzelfde type uitvouwbare frame als bij de oplossing met magneetbanen.

Expo Lightbox LED Exhibition wall

Anderzijds zijn er kunststof of aluminium frames. En daar moet je een beetje oppassen. Want er zijn oplossingen waarbij je geen gereedschap nodig hebt, maar ook waar je dat wel nodig hebt. En die laatste zijn vaak niet de meest gemakkelijke (met kleine inbusschroefjes bijvoorbeeld). Laat je hier dus goed voorlichten

 

2. De print

Hier valt veel over te zeggen. We houden het zo kort mogelijk. Eigenlijk is het ene nadeel van het ene systeem bijna altijd het voordeel van het andere. Ook hier valt een goede keuze af van het voorziene gebruik. We beperken ons hier wel tot de meest gekozen vormen: een print op doek of een print op magneetbanen (vinyl).

 

Kans op schade. Doek kan scheuren als er iets scherps tegenaan komt. Zeker, maar hoe groot is de kans hierop. Je kunt stellen dat magneetbanen (gemaakt van flexibel vinyl) bij eenzelfde incident kunnen krassen. In beide gevallen is er geen oplossing….. Schade is schade.

Een andere vorm van schade. Van doek wordt altijd gevreesd dat er kreukels optreden. Mits de productie juist is en met de juiste stoffen gewerkt wordt, die stretch bevatten zal dit niet optreden. Tenzij men de doeken natuurlijk barbaars opbergt in de daarvoor bedoelde tassen en koffers. Dan heb je daar nog altijd de mogelijkheid om met een stoomapparaatje ter plekke kreukels weg te stomen.

 

Denk aan een kleine “stoomeend”. Geen grap!

 

En hoewel magneetbanen (mits van de juiste materialen gemaakt, er zijn altijd mitsen) niet snel knikken, kan dat natuurlijk wel gebeuren. Knikken ontstaat wanneer de baan net een te grote vouwhoek maakt. Een knik krijg je er nooit meer uit. Dat is wel het nadeel van magneetbanen.

 

Uit ervaring blijkt geprint doek een betere oplossing voor bedrijven waar veel verschillende medewerkers het systeem opbouwen. Aan de andere kant zijn magneetbanen dat weer voor een bedrijf waar veelal een vast team de beursstands opbouwt en men een voorliefde heeft voor gebogen, organische vormen in de stand.

 

Vlekken. Doordat er een beschermlaminaat op magneetbanen ligt (althans bij ons wel) kun je de banen met een zachte doek en water (of vriendelijk schoonmaakmiddel) gelijk schoonmaken.

 

Bij doek zal dit niet gaan. Dan maak je de vlek eerder groter. Maar geen ramp, na de beurs kun je het altijd weer wassen. Op 30 graden in een normale wasmachine. Als de print maar wel in dye-sublimation geprint is.

 

Gedeeltelijk een design van je beurswand veranderen. Bij wanden met magneetbanen kun je één baan wisselen. Natuurlijk moet er geen kleur of patroon doorlopen. Dat leidt tot kleur- en pasverschil bij nieuwe producties t.a.v. het bestaande materiaal.

 

Bij wanden met grote doeken zul je een grotere hoeveelheid print gaan vervangen. Dat zal dan iets meer kosten. Ga je je hele design vervangen dan zal doek wel iets goedkoper zijn.

 

Er is overigens geen verschil in het ontstaan van kleur- en pasverschil tussen doek en magneetbaan. Deze worden op verschillende manieren geprint maar het treedt bij alle print- en druktechnieken op.

 

3. In het gebruik

Hier ontstaan ook de nodige verschillen. Waar je bij presentatiewanden met doek een onderscheid tussen systemen kunt maken is dat bij een Pop-up magneetwand eigenlijk alleen maar mogelijk binnen de onderscheidende technieken waarmee het frame opgebouwd wordt. Je kunt denken aan de stabiliteit van het frame zelf, de manier waarop de magneten worden bevestigd, de magneetkracht waarmee de banen zowel vastgekleefd worden als gepositioneerd (!!!!) worden.

 

Er is maar één goede tip als je zeker wilt zijn van je zaak. Ga kijken in een showroom.

 

Bij doek zijn er dus pop-up frames met doek en profielen van kunststof en aluminium, die op een bepaalde manier in elkaar gezet moeten worden.

 

De meest makkelijke variant is een pop-up frame waar alleen een doek aan het frame vast zit d.m.v. klittenband. Je klapt het frame uit en het doek stretcht zich uit. Hier is de kwaliteit van het doek doorslaggevend t.a.v. de kwaliteit. Het is ook by far de meest lichte variant. Een frame met doek van 225 x300 cm weegt ca 10 kilo.

 

Alle andere varianten wegen dubbel zo zwaar. Maar daartegen over staat dat deze vaak d.m.v. aan het doek genaaide pezen rondom in een profiel van het frame geduwd worden. Hierdoor is het eindresultaat hoe dan ook altijd strakker.

 

4. Opties, opties, opties

 

Beide varianten hebben door hun verschillende techniek een aantal unieke opties. Zo kun je wanden met doek heel makkelijk in zijn totaliteit van achter verlichten; de zogenaamde lightbox. Bij magneetbanen ben je beperkt tot een baan. Als je meerdere banen van achteren verlicht ga je de magneetstaven zien, waartegen de banen bevestig zitten. Je kunt wel heel creatief gaan denken door bijvoorbeeld vormen uit magneetbanen te snijden en dan juist alleen die van achter te verlichten. Dat geeft megaleuke effecten.

 

Onafhankelijk of je ze met banen of doek uitvoert kun je pop-up frames voorzien van vitrines. Behalve weer bij frames, die gemaakt zijn van profielen. Deze frames zijn plat en kunnen dus geen ingebouwde frames bevatten. Deze kun je wel weer voorzien van schappen. Hierop is wel weer één uitzondering. De meer professionelere frames, die je kunt gebruiken voor zwaardere standbouw, kunnen weer wel vitrines hebben. Zoals bijvoorbeeld onze Expo Alu Stand.

 

5. Gemeenschappelijke eigenschappen

Expo Alu Stand - Zelfbouwstands

 

Gemeenschappelijk hebben de systemen dat je er beeldschermen aan kunt ophangen en er modulair mee kunt werken. Ideaal dus als je beursstands van verschillende afmetingen hebt. Je kunt frames van verschillende maten kiezen. Hoe kleiner je de frames kiest hoe groter je modulariteit. Om het niet nodeloos ingewikkeld te maken kun je het best een of meerdere grote frames aanschaffen die je basisbehoeften dekken. Een frame van 3 meter zul je altijd wel snel nodig hebben.

 

Onze tip!

Ga kijken in een showroom naar de verschillende varianten. Er is behoorlijk wat verschil tussen de systemen zelf en dan zijn er ook nog de nodige leveranciers die het ieder op hun eigen manier doen. Wat het beste bij jou past hangt dus af van je eigen verwachtingen. Wij maken graag tijd voor je vrij om deze met je te bespreken. Het beste in één van onze showrooms (Apeldoorn of Bodegraven) of bij jou op kantoor.

 

Wil je jouw beurspresentatie naar een hoger niveau tillen? Ontdek nu onze hoogwaardige beurswanden en kies de perfecte optie voor jouw merk! Vergroot jouw impact vandaag nog! Stuur ons een e-mail op: info@expodisplayservice.nl of bel ons op: +31 55 3238555

Geef een antwoord

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.