Kleding op een vakbeurs, hier moet je op letten

Of je nu regelmatig op een beurs exposeert of  er voor de eerste keer staat: een goede voorbereiding is het halve werk. Idealiter neem je daar uitgebreid de tijd voor en bepaal je vooraf duidelijk je doelgroepen en doelstellingen. Kies daarbij een beursstand die je doelen maximaal ondersteunt, en je legt de basis voor succes.

Wil je nog meer rendement halen uit je beursdeelname, dan zijn je presentatie en communicatieve vaardigheden ontzettend belangrijk. Door je aanbod zo goed mogelijk te presenteren en aan te sluiten bij de bezoekers spring je in het oog. Maak je op de juiste – niet opdringerige – wijze contact met ze, dan leidt het tot leads en klanten.

Een aspect dat bij beursdeelnames vaak over het hoofd wordt  gezien is kleding, en dat is niet terecht. Alles communiceert en non-verbale communicatie bepaalt voor een groot deel of iemand je aardig vindt of niet. Met de juiste dresscode maak je een sterke eerste indruk en wek je het vertrouwen van toekomstige klanten. Daarom delen we in dit artikel waardevolle tips en inzichten over het gebruik van kleding op een vakbeurs.

Kleding op een vakbeurs, waar moet je op letten?

Veel vakbeurzen hebben – al dan niet uitgesproken – richtlijnen voor standhouders. Wat betreft de kleding gaat de voorkeur meestal uit naar niet te informeel. Er zijn wel uitzonderingen denkbaar, zoals op sport- en vrijetijdsbeurzen, maar representatieve kleding is de norm. Het geeft de beurs meer cachet.

Kleedt het publiek zich formeler, bijvoorbeeld op een beurs voor tandartsen of advocaten, dan is het verstandig hierin mee te gaan. Twijfel je, bedenk dan wat je aan zou trekken als je op sollicitatiegesprek zou gaan bij je ideale klant. Is dat een maatpak of volstaat een overhemd? Als je kleding past bij je boodschap, versterken ze elkaar.

Pas je kleding aan op de locatie

Je kunt je kleding aanpassen aan je publiek, maar ook aan de locatie. Vindt de bijeenkomst plaats in een onpersoonlijke bedrijfshal, of in een chique conferentiecentrum met hoogpolig tapijt? In het laatste geval is een korte broek niet echt op zijn plaats.

Ken je de locatie nog niet, win dan vooraf informatie in. Dit is ook verstandig voor de keuze van je schoeisel. Open schoenen, of zelfs slippers, komen onprofessioneel over terwijl huizenhoge naaldhakken waarschijnlijk over the top zijn. Maar ook dat hangt weer af van het soort vakbeurs, je doelgroep en je doelen.

Praktische kledingtips voor een vakbeurs

Veel mensen onderschatten hoe hard je moet werken op een vakbeurs en hoe zwaar je je lichaam belast. Kijk daarom niet alleen uit esthetisch, maar ook uit praktisch oogpunt naar je kleding.

Kies kleren die er netjes uitzien en die prettig zitten. Houd ook rekening met de dikte van de stof en neem bij twijfel dikke en dunne exemplaren mee. Een medewerker met zweetplekken onder zijn armen nodigt nou niet echt uit. Kies ook prettige schoenen. De hele dag op pumps staan is een kwelling voor je voeten en er zijn genoeg representatieve damesschoenen met platte zolen verkrijgbaar. Nog een valkuil is splinternieuwe schoenen dragen. Als je pech hebt, krijg je blaren en voel je je de hele beurs niet op je gemak. Draag daarom ingelopen schoenen, die netjes staan. En vergeet ze vooraf niet te poetsen.

Vakbeurs en uiterlijke kenmerken

Draag je in je vrije tijd piercings, of heb je in het oog springende tattoos? Geen baas zal het je verbieden, maar op een beurs vertegenwoordig je je bedrijf. Presenteer jezelf daarom representatief en bescheiden. Dit geldt ook voor overdadig sieradengebruik. Bekend is het voorbeeld van de autoverkoper met de grote gouden schakelketting. Ook al zijn zijn auto’s misschien fantastisch, het roept toch meteen associaties op. Omdat je op een beurs regelmatig handen schudt, wil je deze wellicht extra verzorgen. Was ze sowieso regelmatig en overweeg misschien zelfs een bezoek aan de pedicure.

Nog 2 praktische tips

Tot slot nog 2 praktische tips. Een naaisetje meenemen kan geen kwaad. Ook al neem je nooit een naald en draad in de hand, als je op een vakbeurs plotseling uit je broek scheurt kan het heel handig zijn. Neem ook altijd extra kleding mee. Dit is verstandig met het oog op koffievlekken of een lekkende balpen, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Kleding op een vakbeurs: het verschil zit hem in de details

Misschien ben je dol op kleding en misschien geef je er niets om. Welk type mens je ook bent, op een vakbeurs doe je je best om je bedrijf zo goed mogelijk te presenteren en kleding hoort daar bij. Door vooraf goed na te denken over passende kleren voor je volgende beursdeelname, zie je er niet alleen beter uit, maar werk je ook comfortabeler. Je zit beter in je vel en dit vergroot de kans op behalen van je doelen. Verlies dit aspect daarom niet uit het oog.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.